Onderzoek & Mediaproducties
Weten | Duiden | Begrijpen

In de media

Regelmatig mag ik over mijn werkzaamheden vertellen in bijvoorbeeld radioprogramma's of in de krant.  

Bijdragen aan goed samenleven (2022)

Op uitnodiging van Portaal was ik op 21 juni te gast bij het congres 'Beter Samenleven', waar ik mocht vertellen over mijn ervaringen als actieve bewoner van Kattenbroek en over mijn inzichten als onderzoeker op het gebied van maatschappelijke vraagstukken. Bekijk de korte film en lees meer over het congres op de website van Portaal.

Bijdragen aan goed samenleven, 21 april 2022


Op de koffie (2021)

Op 9 juni 2021 was ik te gast bij het radioprogramma 'Op de koffie' van Golfbreker FM. Ik mocht vertellen over de heropening van het Buurtterras Kattenbroek. Het interview is hier terug te luisteren. 

Golfbreker FM, 9 juni 2021

Amersfoort op de fiets (2020)

 

Op 16 september 2020 was ik te gast bij de live-uitzending 'Amersfoort op de fiets' om te vertellen over het Buurtterras Kattenbroek

Amersfoort op de fiets, 16 september 2020

Amersfoort op de fiets (2020)



Gezondheidspact Utrecht (2019)

Van 2016 tot 2019 was ik projectleider van het Utrechtse gezondheidsproject 'Gezinnen in hun kracht'. Het  Gezondheidspact Utrecht maakte een korte film over de Ambassadeurs gezond leven Kanaleneiland. Deze film werd gemaakt ter gelegenheid van het Gezonde Ideeën Festival.

Gezondheidspact Utrecht, 16 oktober 2019



Week van de ontmoeting (2018)

Op 25 september 2018 was ik samen met Esther Louwerse van Indebuurt033 te gast bij Golfbreker FM, waar we kwamen vertellen over de Week van de Ontmoeting. Tijdens dit jaarlijkse evenement in het kader van de strijd tegen eenzaamheid vinden er overal in Amersfoort activiteiten plaats die zorgen voor ontmoeting en verbinding. Ik was in 2018 een van de organisatoren van deze week. 

Golfbreker FM, 25 september 2018

Week van de Ontmoeting (2018)



Westwaarts (2014)

Westwaarts met Erik van Marissing - Erik van Marissing heeft een bijzondere blik op Kanaleneiland. Hij is onderzoeker bij het Verwey Jonker Instituut en buigt zich over sociale veiligheidsvraagstukken en spanningen in wijken. Sinds hij één dag in de week als vrijwilliger en reporter voor U in de Wijk Kanaleneiland televisie-uitzendingen maakt, heeft hij als bewoner en verslaggever zijn eigen buurt opnieuw leren kennen. Jingle door Tom Loois en muziek van Bastiaan van der Vlist. 

Westwaarts, De Stem van West, 8 januari 2014


Even de rijdende rechter bellen (2012)

Burenruzies alleen bestemd voor Tokkies? Nee hoor, ze zijn van alle tijden en komen in alle lagen van de bevolking voor. Maar hoe ga je er verstandig mee om? Drie deskundigen geven advies. In dit artikel kom ik aan het woord vanuit mijn ervaring met het doen van onderzoek naar spanningen in buurten. 

Libelle, 24 oktober 2012

'Even de rijdende rechter bellen' (2012)



NTR Dichtbij (2012)

Het NTR-programma Dichtbij Nederland van Radio 5 heeft in 2012 een drieluik gemaakt over het samenleven op IJburg. In deel 1 kom ik aan het woord naar aanleiding van het onderzoek 'Samenleven met verschillen'. Voor dit onderzoek is onder andere gesproken met bewoners en professionals van het Haveneiland.


NTR Dichtbij Nederland, Radio 5, 1 augustus 2012

NTR Dichtbij Nederland (2012)


Het dorpshuis sterft uit, maar hoe erg is dat? (2011)

"In het ene dorp is een dorpshuis een levendige plek, in het andere moet het sluiten. Dat is niet altijd een ramp. 'Als er maar een ontmoetingsplek is'. En daar hoeft niet per sé een dak op." In dit artikel kom ik samen met Frans Thissen van de Universiteit van Amsterdam aan het woord over de betekenis van ontmoetingsplekken voor kwetsbare bewoners.

Trouw, 22 november 2011


 

Villa VPRO (2009)

"Succesvolle allochtonen moeten voorrang krijgen op een koophuis in hun eigen wijk, vindt het CDA. Wanneer 'etnische stijgers' in hun eigen wijk blijven wonen, in plaats van te vertrekken naar Vinexwijken, kunnen lagere inkomens zich hieraan optrekken, is het idee. Vanmiddag tijdens de begrotingsbehandeling integratie zal Kamerlid Mirjam Sterk dit voorstel indienen. Maar is zo'n constructie wel de oplossing voor probleemwijken? Een gesprek tussen CDA-Kamerlid Mirjam Sterk en Erik van Marissing, stadsgeograaf en onderzoeker aan het Verwey-Jonker Instituut."

Villa VPRO, 24 november 2009

 

Mixen als Middel? Offers voor een compleet vernieuwd Kanaleneiland (2009)

Bij herstructurering van wijken als Kanaleneiland moeten ook bewoners offers brengen voor een betere wijk, bepleit hoogleraar actief Burgerschap Evelien Tonkens. Maar hoe groot mogen die offers zijn? En wat werkt nu eigenlijk? Het artikel is hier te lezen.

Zorg+Welzijn jaargang 15, nummer 4, 8 april 2009

Offers voor een compleet vernieuwd Kanaleneiland (2009)



Klikken of kennismaken?

Achterstandswijken in Rotterdam kampen met afnemende normen en waarden. Leefbaar Rotterdam wijt dit aan cultuurverschillen, taalproblemen en gebrek aan respect van allochtonen voor de autochtone cultuur. Fractieleider Ronald Sorensen  van de partij pleit onder meer voor een anonieme kliklijn en verplicht Nederlands spreken op straat. Maar wat vindt de rest daarvan? En waarom scoort het zo in de media?

Vitale Stad jaargang 12, nummer 4, april 2009

Bloemhof (Foto: Erik van Marissing, 2011)


LinkedIn