In 2019 heb ik het initiatief genomen voor het Buurtterras Kattenbroek, omdat ik constateerde dat we met z'n allen heel veel praten over het belang van ontmoeting en verbinding in de wijken, maar dat we daarbij nog veel teveel uitgaan van de zelfredzaamheid en eigen kracht van kwetsbare bewoners. Niet iedereen met een vraag of probleem weet immers de weg te vinden naar de daarvoor bestemde loketten, niet iedereen die weet waar hij of zij moet zijn, durft die stap vervolgens ook te zetten en niet iedereen schat zijn of haar probleem voldoende op waarde. Om echt in gesprek te zijn moet je dus naar de mensen toe, naar de plekken die voor hen belangrijk zijn. En je moet oprecht interesse tonen en luisteren, ongeacht je beroepsmatige focus, politieke agenda of organisatiebelang. Een goed gesprek komt pas echt tot stand als er sprake is van gelijkwaardigheid, respect en ongedwongenheid. Het Buurtterras Kattenbroek brengt mensen, vragen, ideeën en oplossingen bij elkaar in de Amersfoortse wijk Kattenbroek. Steeds op een andere plek, maar altijd in de buurt. Het Buurterras is mede mogelijk dankzij steun van Indebuurt033, Stichting BIAN, Kern Met Pit en MAEX Impuls Utrecht en dankzij de inzet van vele vrijwilligers en wijkprofessionals.
Wat zijn we trots! Op 20 juni 2024 organiseerde het Buurtterras Kattenbroek in samenwerking met LSA Bewoners en het Platform voor Wijkgericht Werken (LPB) de eerste landelijke werkbijeenkomst voor mobiele ontmoetingsplekken. De bijeenkomst is bedoeld voor zowel actieve bewoners als wijkprofessionals. Doel is om van elkaar te leren en elkaar te inspireren en enthousiasmeren.
De een gebruikt een bakfiets, de ander een grote gele Amerikaanse schoolbus, weer een ander kiest voor een Italiaanse driewielbrommer en een enkeling heeft genoeg aan een bolderkar. Mobiele ontmoetingsplekken zijn er in alle soorten en maten. Soms ontstaan ze als bewonersinitiatief, bijvoorbeeld als antwoord op een beperkt welzijnsaanbod. En soms worden ze ingezet door professionele organisaties, zoals gemeenten, woningcorporaties of welzijnsstichtingen. Doel is dan vaak in contact te komen met de burger, de klant of de huurder.
Wat al deze plekken met elkaar gemeen hebben is het tijdelijke karakter, de onvoorspelbaarheid van de ontmoetingen en met een open houding in gesprek zijn en luisteren zonder oordeel. De betekenis van dit soort plekken is voor iedereen weer anders en veel initiatiefnemers vinden het moeilijk om de waarde goed onder woorden te brengen. Wanneer is een mobiele ontmoetingsplek nu wel of niet geschikt, wat kun je verwachten als je zoiets gaat doen, wat heb je ervoor nodig en waar moet je op letten? En als je eenmaal bent gestart, hoe zorg je dan dat je het kunt borgen? Aan de hand van ervaringen en voorbeelden uit het hele land gingen we in op de kansen en bedreigingen. Met tientallen belangstellenden uit het hele land hebben we de basis gelegd voor een lerend netwerk. Geheel in stijl deden we dat ook op de pop-up terrasjes van het Buurtterras Kattenbroek en De Koffiebus.
Lees ook de verslagen gemaakt door LSA Bewoners en LPB Platform Buurtgericht werken.
En zie ook een artikel op Buurtwijs over betekenisvolle ontmoetingen in de buurt.
Foto's gemaakt door Thijs van Mierlo (2024).
Goed nieuws! Met ingang van juni 2023 is het Buurtterras Kattenbroek verbonden aan De Ontmoeting. Een verrijking voor zowel het Buurtterras als De Ontmoeting! Dankzij deze samenwerking hebben we niet alleen de beschikking over veel meer denkkracht en een groep enthousiaste vrijwilligers, maar kunnen we ook een aantal juridische zaken beter regelen, zoals de vrijwilligersverzekering en de inboedelverzekering. Aansluiten bij de stichting maakt het bovendien gemakkelijker om subsidie aan te vragen. Op het rekeningnummer kunnen we vanaf nu ook donaties ontvangen.
Lees hier wat anderen zeggen over hun bezoek aan het Buurtterras Kattenbroek.
Indebuurt033 maakte in 2021 een korte film over het Buurtterras
In de afgelopen jaren verschenen er verschillende berichten over het Buurtterras, onder andere in de krant en op de radio.
Op onderstaande kaart ziet u waar we tot nu toe hebben gestaan en wat onze indrukken waren.
De volgende partijen hebben een bijdrage geleverd aan de totstandkoming, uitvoering en verdere ontwikkeling van het Buurtterras, bijvoorbeeld via een financiële bijdrage, een bijdrage in natura of het ter beschikking stellen van tijd, netwerken, kennis en kunde:
Andere organisaties die een bijdrage hebben geleverd, zijn: DPA Professionals (via MAEX Impuls Utrecht), Heleen Schalkwijk Producties, Mobiel Terras Kruiskamp-Koppel (Bakkie van de Buurt) en Samen Groen 033.
De activiteiten van het Buurtterras Kattenbroek zijn te volgen op Facebook en Instagram.